Το Νευρωνικό δίκτυο του Άγχους

1794612_648975778500678_161016188_n
Ένα μεγάλο επίτευγμα το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη αντιμετώπιση των διαταραχών άγχους ανακοίνωσαν ειδικοί του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech) με άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στο έγκυρο περιοδικό Cell. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι το «κέντρο του άγχους» στον εγκέφαλο είναι ο πυρήνας της αμυγδαλής, μια περιοχή που είναι γνωστό ότι παίζει ρόλο στον φόβο. Ωστόσο υπήρχαν ενδείξεις ότι μια διαφορετική περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται πλάγιο διάφραγμα (Lateral Septum – LS) πιθανότατα εμπλέκεται στον τρόπο με τον οποίον ο εγκέφαλος επεξεργάζεται το άγχος. Με χρήση εξαιρετικά εξελιγμένων «οπτογενετικών» μοντέλων σε πειραματόζωα, οι επιστήμονες μπόρεσαν να ανακαλύψουν ένα νευρωνικό δίκτυο το οποίο συνδέει την περιοχήτου πλαγίου διαφράγματος (LS) με άλλες δομές του εγκεφάλου με τρόπο ο οποίος επιδρά άμεσα στο άγχος.
«Η μελέτη μας έδειξε ένα νέο νευρωνικό δίκτυο το οποίο έχει αιτιώδη ρόλο στην εμφάνιση καταστάσεων άγχους» ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτηςDavid Anderson και προσέθεσε: «Ένας από τους λόγους που δεν έχουμε στα χέρια μας πιο στοχευμένα και αποτελεσματικά φάρμακα για το άγχος είναι επειδή δεν γνωρίζουμε πώς ακριβώς ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τέτοιες καταστάσεις. Η μελέτη μας ανοίγει νέους δρόμους στη μελέτη των δικτύων του εγκεφάλου που ελέγχουν το άγχος».
Το νευρωνικό αυτό δίκτυο περιέχει ειδικούς υποδοχείς (CRFr2+) στους οποίους συνδέεται ο παράγοντας έκλυσης κορτικοτροπίνης (CRF), μια ορμόνη που ξέρουμε από παλιότερα ότι σχετίζεται τόσο με τις αγχώδεις διαταραχές όσο και με την κατάθλιψη. Μάλιστα ένας Έλληνας επιστήμονας, ο Καθηγητής της Ιατρικής Αθηνών Γ. Χρούσος, έχει συμβάλλει ιδιαίτερα στην αποσαφήνιση του ρόλου αυτής της ορμόνη στο stress. Στην εικόνα φαίνεται το νευρωνικό δίκτυο το οποίο, σύμφωνα με ειδικούς από το Caltech, παίζει ρόλο στην εμφάνιση άγχους. Το πλάγιο διάφραγμα είναι σημειωμένο ως LS και ελέγχει την όλη διαδικασία. Το σημαντικό στη μελέτη ήταν ότι παροδική ενεργοποίηση των συγκεκριμένων νευρώνων μπορούσε να οδηγήσει σε παρατεταμένη και επίμονη αγχώδη αντίδραση. Το γεγονός αυτό μαρτυρά ότι ακόμη και όταν οι νευρώνες σταματούν να είναι ενεργοποιημένοι η κατάσταση άγχους μπορεί να συνεχίζεται. Η νέα γνώση αναμένεται να οδηγήσει σε καινούργιες θεραπείες για το άγχος καθώς υπάρχουν ανταγωνιστές του παράγοντα έκλυσης κορτικοτροπίνης που θα μπορούσαν να δοκιμαστούν. «Βρισκόμαστε πιθανότατα μια δεκαετία μακριά από το να μεταφραστεί αυτή η βασική έρευνα σε οποιουδήποτε είδους θεραπεία για τον άνθρωπο, ωστόσο ελπίζουμε ότι οι πληροφορίες που μας παρέχει η νέα μελέτη θα οδηγήσουν την ιατρική σε ανάπτυξη καλύτερων θεραπειών για τις ψυχικές διαταραχές» σημείωσε ο ερευνητής.

Σχολιάστε